Forside

Fra OdsWiki

Skift til: Navigation, Søgning

Indholdsfortegnelse

Ugens artikel: Grevinge Socialdemokratiske Forening

Der gik mange år før arbejderne i Grevinge sogn kunne samle sig om, og tilslutte sig, det socialdemokratiske parti.
Andreas Petersen Lundholdt.

Allerede 1884 havde dette parti fået valgt 2 repræsentanter til Folketinget, men arbejdet for partiets fremme var overvejende lagt i købstæderne.

Derfor hengik der næsten 20 år inden Grevinge sogns arbejdere dannede sin egen socialdemokratiske forening.

Stiftelsesdagen blev den 3. maj 1903.

Sjælen i arbejdet var Andreas Petersen Lumholdt.

Med Lumholdt som formand bestod den øvrige bestyrelse af:

Cykelhandler Mads Peder Pedersen, Gundestrup.

Fisker Jens Peder Jensen, Plejerup.

Husmand Peder pedersen, Herrestrup.

Arbejder Ludvig Mogensen, Gundestrup.

Foreningen fik nu en større spændvidde, end den gamle arbejderforening havde.

Da der dengang var valg til Rigsdagen i enkeltmandskreds, stemte socialdemokraterne på det parti, derstod deres interesser nærmest, og efter 1905 blev det Det Radikale Venstre, der fik deres stemmer. Som gengæld skulle de Radikale stemme på Socialdemokraterne i byer, hvor disse var i flertal. Men da de Radikale ikke i den grad følte sig bundet af partiledelsen, måtte socialdemokraterne ofte bøje sig for et radikalt mindretal, indtil den nye valgordning trådte i kraft 1915.

Til sognerådsvalget i 1909 gik radikale og socialdemokrater sammen om enfælles liste, og på det grundlag fik socialdemokraterne den første repræsentant valgt, og det var tømrer Hans Pedersen, Grevinge.

Siden den tid har de selv opstillet til sognerådet.

Fra 1933 til 1937 havde de to mandater, og siden 1950 ligeledes 2, den øvrige tid kun 1 valgt.

Foreningen har med få års mellemrum skiftet formand.

Senere blev Poul Jensen Formand.

Efter tilskyndelse fra Socialdemokratiet oprettedes i 1915 en afdeling af Landarbejderforbundet. Den virkede til 1923, hvorefter den overgik til Dansk Arbejdsmandsforbund. En senere formand her var Hjalmer Hansen fra Atterup.

Kilde: Grevinge Sogn, III bog, samlet af Anders Andersen.--SOC 10. feb 2012, 13:58 (CET)


Søg på Odswiki

Antallet af indholdssider på vores lokalhistoriske leksikon, Odsherred Wiki, er nu næsten 8.000. Der er altså efterhånden gode muligheder for at finde svaret på lige dit spørgsmål om Odsherred her.

Du kan finde artikler på Odsherred Wiki ved at benytte søgefeltet til venstre eller ved at benytte en eller flere af de mere systematiske indgange nedenfor. Få adgang til flere søgemuligheder her.

Odsherred Wiki fra A til Å

A B C D E F G H I JK L M N O P Q R S T U V W 'X Y Z ÆØÅ

Alle Artikler fra A til Å

Andre søgemåder i Odsherred Wiki

Søg på kategori / emne

Se de 10 mest læste artikler

Se seneste 10 artikler

Bliv Wiki-Skribent !

Idéen med OdsWiki, er at gøre det muligt for mange mennesker at dele deres viden om forskellige områder med mange andre. Odsherred Wiki bliver først rigtig god, hvis alle med viden om dele af Odsherreds historie deler den viden med andre her på siden. Vær med til at bidrage ved at blive skribent.

Det bedste ville være, at alle bare kunne gå i gang med at skrive her og nu. Men desværre har også spammere opdaget vores side.

Vi bliver derfor desværre nødt til at bede jer oprette jer som brugere, før I kan gå i gang. I kan blive opretttet som brugere ved at sende en mail til sidens administrator Kim Mariegaard, kma@odsherred.dk.

OdsWiki er beregnet til faktuelle artikler om lokalhistoriske emner. Teksten er altså det primære - mens de uploadede foto's m.m. kun skal illustrere artiklernes tekstindhold. Brug ikke Wiki'en til visning af billeder - til det formål har vi billedgalleriet, billeder.bibod.dk.

Personlige værktøjer