Forskel mellem siderne "Chr. Hansen, Vig" og "Odsherreds skabelse"

Fra odswiki
(Forskel mellem sider)
Skift til: navigering, søgning
 
 
Linje 1: Linje 1:
Chr. Hansen, Østre [[Vig]], [[Odsherred]].
+
'''Dengang Odsherred blev skabt!'''
  
Han er født 7. maj 1881 i [[Asnæs sogn]].
+
[[Odsherred]] er en karakteristisk del af Danmark, og selvom mange gamle herredsnavne er glemt, så er der stadig nogle der bruger det gamle navn: Ods Herred.
  
Han overtog først sin mors ejendom.
+
Men vi skal ca. 15000 år tilbage hvor isen skurede ned over det, som nu er Danmark, og her i [[Odsherred]] blev de store bakkedrag dannet, og efter et par årtusinder skabtes der en halvø med bugter, vige og fjorde, som er det [[Odsherred]] vi kender i dag.
  
Han blev gift med Anna Marthine, der er født 1878.
+
Ja, det skulle være i den sene istid, at tre vældige tunger af is skød sig østfra ind over Nordvestsjælland, alle de ler, sand og grusmasser, som tidligere var blevet aflejret, blev nu presset op af isen, og de store bakker omkring Lammefjorden, [[Siddingefjorden]] og Nykøbing-bugten blev dannet.
  
1916 købte han en landejendom i Østre [[Vig]].
+
Men hvornår kom der mennesker hertil, ja, man ved at det skete tidligt i vor tid, for et vidnedsbyrd herom er fundet af [[Uroksen]] ved [[Vig]] (se denne), som man mener stammer fra asp-tiden, og altså for 9-10.000 år siden, og man har fundet ud af de var ''samlere, jægere og fiskere'', for det har fundet af køkkenmøddinger, gravhøje og ikke minst Jættestuer fortalt os. Man mener der har været omkring 1.000 af slagsen, men nu skulle der kun være et par hundrede tilbage.
  
1939 flyttede han til [[Vig]] by.
+
[[Odsherred]] var faktisk gemt bort fra det øvrige land, for det var en halvø, der dengang kun var forbundet med en smal landtange ved ''Draget'', som ligger ved Vejrhøjbakkerne og [[Dragsholm Slot]]. Hvis man ikke kom sejlende til Odsherred, måtte man altså over den landtange.
  
Her drev han de første år en vognmandsforretning.
+
På Nykøbing Museum, der er opmagasineret i en ladebygning på [[Anneberg]], skulle findes en genpart af en topografisk beskrivelse af Odsherred fra 1784. Det er skrevet med gotiske bogstaver og originalmanuskriptet findes i Det kgl. Biblioteks håndskriftsamling. Siderne er i kvartformat (Quarto). Beskrivelsen skulle fylde 15 hele dobbeltsider.
  
Hans store interesse var heste, og han havde en særlig evne til at afrette selv de mest uregerlige dyr.
 
  
I ægteskabet er 6 børn, af hvilke de 4 bor i København.
+
''Kilder: Div. skrifter om Odsherreds tilblivelse.''--[[Bruger:SOC|SOC]] 21. jun 2011, 19:47 (CEST)
  
En søn er vognmand Peter Hansen, [[Vig]], og en datter er gift med boelsmand Ejner Filipsen, [[Kollekolle]]
+
[[Kategori: Odsherreds Historie]]
 
 
1950 den 6. august døde Anna Marthine Hansen.
 
 
 
 
 
''Kilde: Holbæk Amts Venstreblad 7. august 1950 og 5. maj 1951.''--[[Bruger:SOC|SOC]] 2. dec 2017, 14:45 (CET)
 
 
 
[[Kategori: Personer]]
 
[[Kategori: Vognmænd]]
 
[[Kategori: Gårdejere]]
 

Nuværende version fra 11. aug 2018, 12:31

Dengang Odsherred blev skabt!

Odsherred er en karakteristisk del af Danmark, og selvom mange gamle herredsnavne er glemt, så er der stadig nogle der bruger det gamle navn: Ods Herred.

Men vi skal ca. 15000 år tilbage hvor isen skurede ned over det, som nu er Danmark, og her i Odsherred blev de store bakkedrag dannet, og efter et par årtusinder skabtes der en halvø med bugter, vige og fjorde, som er det Odsherred vi kender i dag.

Ja, det skulle være i den sene istid, at tre vældige tunger af is skød sig østfra ind over Nordvestsjælland, alle de ler, sand og grusmasser, som tidligere var blevet aflejret, blev nu presset op af isen, og de store bakker omkring Lammefjorden, Siddingefjorden og Nykøbing-bugten blev dannet.

Men hvornår kom der mennesker hertil, ja, man ved at det skete tidligt i vor tid, for et vidnedsbyrd herom er fundet af Uroksen ved Vig (se denne), som man mener stammer fra asp-tiden, og altså for 9-10.000 år siden, og man har fundet ud af de var samlere, jægere og fiskere, for det har fundet af køkkenmøddinger, gravhøje og ikke minst Jættestuer fortalt os. Man mener der har været omkring 1.000 af slagsen, men nu skulle der kun være et par hundrede tilbage.

Odsherred var faktisk gemt bort fra det øvrige land, for det var en halvø, der dengang kun var forbundet med en smal landtange ved Draget, som ligger ved Vejrhøjbakkerne og Dragsholm Slot. Hvis man ikke kom sejlende til Odsherred, måtte man altså over den landtange.

På Nykøbing Museum, der er opmagasineret i en ladebygning på Anneberg, skulle findes en genpart af en topografisk beskrivelse af Odsherred fra 1784. Det er skrevet med gotiske bogstaver og originalmanuskriptet findes i Det kgl. Biblioteks håndskriftsamling. Siderne er i kvartformat (Quarto). Beskrivelsen skulle fylde 15 hele dobbeltsider.


Kilder: Div. skrifter om Odsherreds tilblivelse.--SOC 21. jun 2011, 19:47 (CEST)