Forskel mellem versioner af "Forside"

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
(2 mellemliggende versioner af den samme bruger vises ikke)
Linje 1: Linje 1:
= Ugens artikel: Geyseren i Nr. Asmindrup=
+
= Ugens artikel: Gundestrup, Forskole=
Geyseren i Nr. [[Asmindrup]], [[Skovlundegård]] i [[Odsherred]].[[Fil:Geyseren.JPG|200px|thumb|right|Holbæk Amts Venstreblad 9. december 1957.]]
+
[[Fil:Gundestrup Forskole.JPG|400px|thumb|left|Gundestrup Forskole.]]
 +
Gundestrup Forskole, Nykøbingvej 168, matr. nr. 3k, [[Gundestrup]] by, [[Grevinge sogn]], [[Odsherred]].
  
1957 den 4. august skete et uheld under boring af en brønd på Skovlundegård.
+
I 1893 fik [[Gundestrup]] sin skole, samtidig med de andre forskoler blev opført, men den blev først forskole 1925, da den nye skole i Gundestrup blev indviet.
  
Da gårdejer Clemen Jensen stod i sit badeværelse hørte han et mærkeligt knald udenfor, og straks efter lød en vedvarende kraftig susen og sprutten.
+
Den første lærerinde var frk. Lund, der senere blev gift med lærer Mathorne, [[Egebjerg]].
  
Lydene viste sig at komme fra en vandboring tæt ved gården. Fra borerørene stod tilsyneladende kraftige dampstråler, dels ud til siden, og dels højt op i luften, samtidig der lugtede fælt af svovl eller gas.
+
Derefter kom frk. Kristensen og 1897 frk. Lindahl. Ind imellem havde der været forskellige vikarer. Frk. Lodahl virkede her til 1906, da hun blev forstanderinde på Asylet i Holbæk.[[Fil:Gundestrup Skole ca. 1910.jpg|500px|thumb|right|Gundestrup Skole ca. 1910.<br>Fotograf: Søren Bay, Asnæs.]]
  
Hustruen og børnene flygtede hen hos naboen, hvor de blev natten over, mens Clemens Jensen underrettede brøndborer N. Chr. Eriksen, Holbæk, der i nogen tid havde boret efter vand på gården.
+
I stedet kom [[Agnes Cathrine Holm]] fra 1. juli 1901. Hun faldt godt til iblandt befolkningen, og tog først sin afsked 1938. Hun døde 1944.
  
Han tilkaldte politiet og Falcks Redningskorps, og der kom en fyldig repræsentation fra Nykøbing politi med projektørlys, og man havde også taget stadsingeniør Elmose med.
+
Gerda Nielsen var her fra 1938 til 1940.
  
Ved nærmere undersøgelse viste det sig, at det ikke var damp, der stod op af boringen, men forstøvet vand blandet med sand. Det lugtede af svovlbrinte og rådden tang, men der skulle formentlig ikke være fare på færde.
+
Bodil Sørensen til 1947.  
  
Da brøndboreren om torsdagen var nået ned i 83 meters dybde, knækkede boret. Siden havde man forgæves prøvet at få det fisket op gennem den 4 tommers rørledning, inden i hvilken et 2 tommers borerør arbejder. Man havde i 79 meters dybde mødt et kalklag, og formentlig var man næsten nået igennem dette, der kun har stået en tynd skal. Denne er bristet af vand- og lufttrykket søndag nat.
+
Da der var følelig mangel på lærerinder, blev embedet omdannet til 2. lærerembede, og Moesgaard jensen, der senere blev lærer i [[Grevinge]], var 2. lærer her fra 1948 til 1950.
  
1957 den 5. august dagen efter skete en voldsom eksplosion da gassen antændtes af en gnist, og gejseren blev rødglødende.
+
Den næste 2. lærer, Peter Norup Nielsen, er fra Jylland. Han har lærereksamen fra K.F.U.M.s Seminarium. Efter Cerntralskolens åbning 1955 blev han ansat som lærer på Centralskolen.
  
Gårdens ejer, Clemens Jensen, stadsingeniør Axel Elmose og branddirektør E. C. Larsen, der på det tidspunkt stod ret tæt på boringen, fik desværre 2. grads forbrændinger, men det var heldigvis ikke værre end man kunne frygte.
 
  
Naturfænomenet har rejst spørgsmålet, om der er olie i undergrunden her i de store bakker omkring Nr. [[Asmindrup]]. Lederen af Danmarks Geologiske undersøgelser, dr. phil. Hilmar Ødum, er på stedet, men kan ikke afgøre det, men har underrettet American Prospecting Compagny, der på det tidspunkt borede i Danmarks undergrund, og som sendte teknikere til stedet for at undersøge forholdene.
+
1925 var den nye hovedskole i Gundestrup blevet færdig. Det gamle Herrestrup skoledistrikt var dermed blevet delt i 2 ensartede distrikter.
  
Om årsagen til eksplosionen mente man en flintesten er blevet slynget op gennem borerøret, og ved berøring med jernet har det slået en gnist, der har kunnet antænde gassen.
+
Den inskription, der indhugget i sten var sat i muren af Kongens Skole, såvel som kongens navnetræk, blev overført til Gundestrup, vel nærmest fordi den daværende lærer valgte denne skole.
  
1957 den 19. august har gejseren været faldet til ro nogle dage, men så sprang "Den kolde geysier", som den kaldtes i pressen, igen fra lørdag aften til søndag middag. Brøndborer Eriksen ville have genoptaget brøndboringen i begyndelsen af denne uge, men nu vil han i hvert fald vente nogle dage endnu.
+
Inskriptionen er på latin. Oversat lyder den: "Denne skole og dens lige lod jeg opføre af nyt i de kongeligt forbeholdne dele af Dragsholm Len, Aar 1736 e Cgr."
  
Men olie blev det altså ikke til man fandt.
+
''Og herunder står der:''
 +
"Vi Siette Christian, som ved Guds Magt beklæde
 +
Den Fiende Frederichs, vor salig Faders Sæde,
 +
Og villig drage for Guds sande Kirke Sorg,
 +
Den Vi skattere for hvert Kongeriges Borg.
 +
Vi følge hannem i at bygge Skolens Muure
 +
Og ynske, at vor Ære maa deri saa fremtuure,
 +
At under deres Spiir Guds Ord ret læres maa,
 +
At Gud sin Ære kand og Hver Guds Rige faae."
  
1957 den 30. august ville brøndborer Eriksen prøve at bore igen, men næppe havde han rørt pumpen, før gassen igen begyndte at hvæse ovenud, både gennem pumpen og det store borerør. Nu vil Eriksen prøve, om han kan "snyde" gassen ved at banke det store borerør så meget længere ned i kalken, at det glider forbi det kalkførende lag, i håb om, at man derved kan afskære gassen, og nå ned i et roligere og forhåbentlig vandfyldt lag.
+
Herman Engbirk var født i [[Engelstrup]] 1894. Han dimitteredes 1917 fra Vordingborg Seminarium, var 2. lærer i [[Asnæs]] fra 1918 til 1922. Lærer ved [[Herrestrup Skole]] til den blev nedlagt, og fortsatte som lærer i [[Gundestrup]] til 1927.
  
1957 den 18. oktober var gyseren altså ikke tæmmet, for kl. 14.30 kom der et nyt, og voldsomt gas- og slamudbrud, som varede til omkring 3-tiden om natten.
+
Erik Hansen fra Rislev er født 1897. Han dimitteredes 1918 fra Jonstrup Seminarium, og var lærer ved [[Højby Skole]] fra 1921. Hustruen, Karen, er også fra Rislev. Hun var elev på Askov Højskole 1922.
  
Brøndborer Eriksen fra Holbæk, havde gjort boringen lidt bredere i et forsøg på at komme længere ned, men det hjalp ikke, så han begyndte at trække rørene op for at opgive boringen, og så kom dette nye udbrud, og det var kraftigere end de andre gange. I begyndelsen bar vinden væk fra gården, men så vendte vinden, så hele griseriet blev sendt ind over gården, så vinduer, vægge og taget var syltet ind i pløre.
+
Forskolen blev flyttet til den nedlagte hovedskole.
  
Brøndborer Eriksen vil forsøge at bjerge de ret kostbare rør i boringen, og derefter prøve at lukke denne.
+
Forskolen blev solgt til Knud Andersen, matr. nr. 3 (1956?).
  
1957 den 31. oktober kan man konstatere, at hver gang brøndborerne rører ved boringen kommer der liv i den. Det skete igen, og hele eftermiddagen "hvæsede" der gas ud. Dagen før kom der vand ud i en større mængde end nogensinde før men så gik den over til kun at lukke gas ud. Brøndborer Eriksen har efterhånden opgivet at få trukket rørene op af boringen, men har ikke opgivet at finde vand.
 
  
Efter boringen er blevet mere aktiv end nogensinde, arbejdes der på højtryk ved udtagelse af gas- og vandprøver. En geolog fra Danmarks Geologiske Undersøgelser, arbejder udelukkende på denne opgave, i håb om at få løst nogle videnskabelige problemer, som man er uenige om.
+
Se også: [[Gundestrup Skole]].
  
Ingeniør Pape forklarer bl.a. silagassens tilstedeværelse med de såkaldte "lygtemænd", man på varme sommeraftener kan se ude over moser. Han mener at "lygtemændene" skyldes silagas, der antænder mosegas, som imidlertid brænder ud, fordi den er til stede i små mængder.
+
Se også: [[Gundestrup Hovedskole]].
  
Efter forlydender har ingeniør Pape også konstateret solagas i vandværksvandet i [[Nykøbing Sjælland]], og dette undersøger man i øjeblikket.
 
  
1957 den 23. november bliver det meddelt fra Statsprøveanstalten på Danmarks Geologiske Undersøgelsescenter i det gamle rådhus i Charlottenlund, af dr. phil. H. Ødum, at man har haft 3 prøver inde til undersøgelse, og man har ikke kunnet konstatere silan i gassen.
 
  
Dr. phil. H. Ødum oplyste endvidere, at gassen antagelig kommer fra 74-75 meters dybde, men desværre er den lille mængde gas der kommer ud, ikke så stabil, at den kan udnyttes. Der er forøvrigt også fundet gasholdigt vand ved Odsherreds Bryggeri ([[Bryggergården]]), Nr.[[Asmindrup Præstegård]], og ved [[Nykøbing Sjælland]].
 
  
1958 den 18. oktober på årsdagen skete et nyt gasudbrud, og brøndborer Erik Jensen fra Holbæk mente dog, at nu prøvede man igen, og nu var man nået ned i 87 meters dybde, og forbi det gasførende lag.
 
 
Brønden giver rigeligt med vand, men det er desværre ikke så godt, så selv med filtrering kan det ikke bruges i husholdningen.
 
 
 
''Kilde: Holbæk Amts Venstreblad 5. og 6. og 19. og 30. august og 19. oktober og 2. og 23. november 1957.''
 
  
 
== Søg på Odswiki ==
 
== Søg på Odswiki ==

Versionen fra 15. feb 2018, 17:43

Ugens artikel: Gundestrup, Forskole

Gundestrup Forskole.

Gundestrup Forskole, Nykøbingvej 168, matr. nr. 3k, Gundestrup by, Grevinge sogn, Odsherred.

I 1893 fik Gundestrup sin skole, samtidig med de andre forskoler blev opført, men den blev først forskole 1925, da den nye skole i Gundestrup blev indviet.

Den første lærerinde var frk. Lund, der senere blev gift med lærer Mathorne, Egebjerg.

Derefter kom frk. Kristensen og 1897 frk. Lindahl. Ind imellem havde der været forskellige vikarer. Frk. Lodahl virkede her til 1906, da hun blev forstanderinde på Asylet i Holbæk.
Gundestrup Skole ca. 1910.
Fotograf: Søren Bay, Asnæs.

I stedet kom Agnes Cathrine Holm fra 1. juli 1901. Hun faldt godt til iblandt befolkningen, og tog først sin afsked 1938. Hun døde 1944.

Gerda Nielsen var her fra 1938 til 1940.

Bodil Sørensen til 1947.

Da der var følelig mangel på lærerinder, blev embedet omdannet til 2. lærerembede, og Moesgaard jensen, der senere blev lærer i Grevinge, var 2. lærer her fra 1948 til 1950.

Den næste 2. lærer, Peter Norup Nielsen, er fra Jylland. Han har lærereksamen fra K.F.U.M.s Seminarium. Efter Cerntralskolens åbning 1955 blev han ansat som lærer på Centralskolen.


1925 var den nye hovedskole i Gundestrup blevet færdig. Det gamle Herrestrup skoledistrikt var dermed blevet delt i 2 ensartede distrikter.

Den inskription, der indhugget i sten var sat i muren af Kongens Skole, såvel som kongens navnetræk, blev overført til Gundestrup, vel nærmest fordi den daværende lærer valgte denne skole.

Inskriptionen er på latin. Oversat lyder den: "Denne skole og dens lige lod jeg opføre af nyt i de kongeligt forbeholdne dele af Dragsholm Len, Aar 1736 e Cgr."

Og herunder står der:
"Vi Siette Christian, som ved Guds Magt beklæde
Den Fiende Frederichs, vor salig Faders Sæde,
Og villig drage for Guds sande Kirke Sorg,
Den Vi skattere for hvert Kongeriges Borg.
Vi følge hannem i at bygge Skolens Muure
Og ynske, at vor Ære maa deri saa fremtuure,
At under deres Spiir Guds Ord ret læres maa,
At Gud sin Ære kand og Hver Guds Rige faae."

Herman Engbirk var født i Engelstrup 1894. Han dimitteredes 1917 fra Vordingborg Seminarium, var 2. lærer i Asnæs fra 1918 til 1922. Lærer ved Herrestrup Skole til den blev nedlagt, og fortsatte som lærer i Gundestrup til 1927.

Erik Hansen fra Rislev er født 1897. Han dimitteredes 1918 fra Jonstrup Seminarium, og var lærer ved Højby Skole fra 1921. Hustruen, Karen, er også fra Rislev. Hun var elev på Askov Højskole 1922.

Forskolen blev flyttet til den nedlagte hovedskole.

Forskolen blev solgt til Knud Andersen, matr. nr. 3 (1956?).


Se også: Gundestrup Skole.

Se også: Gundestrup Hovedskole.



Søg på Odswiki

Antallet af indholdssider på vores lokalhistoriske leksikon, Odsherred Wiki, er nu over 10.000 sider. Der er altså efterhånden gode muligheder for at finde svaret på lige dit spørgsmål om Odsherred her.

Du kan finde artikler på Odsherred Wiki ved at benytte søgefeltet til venstre eller ved at benytte en eller flere af de mere systematiske indgange nedenfor. Få adgang til flere søgemuligheder her.

Odsherred Wiki fra A til Å

A B C D E F G H I JK L M N O P Q R S T U V W 'X Y Z ÆØÅ

Alle Artikler fra A til Å

Andre søgemåder i Odsherred Wiki

Søg på kategori / emne

Se de 10 mest læste artikler

Se seneste 10 artikler

Bliv Wiki-Skribent !

Idéen med OdsWiki, er at gøre det muligt for mange mennesker at dele deres viden om forskellige områder med mange andre. Odsherred Wiki bliver først rigtig god, hvis alle med viden om dele af Odsherreds historie deler den viden med andre her på siden. Vær med til at bidrage ved at blive skribent.

Det bedste ville være, at alle bare kunne gå i gang med at skrive her og nu. Men desværre har også spammere opdaget vores side.

Vi bliver derfor desværre nødt til at bede jer oprette jer som brugere, før I kan gå i gang. I kan blive opretttet som brugere ved at sende en mail til sidens administrator Kim Mariegaard, kma@odsherred.dk.

OdsWiki er beregnet til faktuelle artikler om lokalhistoriske emner. Teksten er altså det primære - mens de uploadede foto's m.m. kun skal illustrere artiklernes tekstindhold. Brug ikke Wiki'en til visning af billeder - til det formål har vi billedgalleriet, billeder.bibod.dk.