Forside

Fra OdsWiki

Skift til: Navigation, Søgning

Indholdsfortegnelse

Ugens artikel: Niels Frederik Peter Willumsen

Dannebrogsmand Niels Frederik Peter Willumsen.
Niels Frederik Peter Willumsen, Trundholm mose, Højby, Odsherred.
Indstillingsbrevet.


Det var Niels Frederik Peter Willumsen der 1902 fandt "Solvognen"!


Han fandt den en septemberdag da man var begyndt at pløje den gamle mose op, og her stødte han på de mange dele, der senere skulle vise sig at være "Solvognen.

+

Niels Frederik Willumsen (Villumsen), der var søn af husmand Villum Frederiksen og hustru Marie, født Nielsen - blev født den 15. juni 1862 i Strandhusene i Egebjerg sogn - døbt 22. juni 1862 - konfirmeret 1862.

Den 5. november 1886 blev han gift i Vig Kirke med Karen Marie, der er født Hansen 4. juni 1850.

Niels Frederik og Karen Marie fik børnene: Benthe, Valdemar, hans Peter og endnu en dreng.

Den 18. juli 1924 giftede han sig igen med Anna Kristine Dorthea Nielsen (hendes mand var død i 1919 under den spanske syge). I dette ægteskab var der 3 piger, blandt disse Karen, født 2. oktober 1881 - død 1963.

Niels Frederik Peter Willumsen blev 1. november 1922 medlem af Højby sogneråd.

1922 den 24. april blev han udnævnt til "Dannebrogsmand" på grund af Solvognen. I den anledning skrev han en såkaldt Levnedsbeskrivelse

Den 5. august 1962 blev der afsløret en mindesten nogenlunde på det sted hvor Solvognen blev fundet. I forbindelse med 100-års dagen for fundet, er stenen i 2002 flyttet til en parkeringsplads ved Kirkeåsvejen.

Karen Marie Willumsen døde 25. april 1923, og blev begravet i Højby kirke den 2. maj 1923.
Niels Frederik Peter Willumsens dannebrogsbrev.

Niels Frederik Peter Willumsen døde 22. oktober 1940, og blev begravet 29. oktober 1940 på kirkegården ved Højby kirke.

Han fik en vej opkaldt efter sig: Willumsensvej.

Willumsens navn er skrevet med dobbelt W, hvilket ifølge familien er ukorrekt, familienavnet er med enkelt V.

+

Søsteren Karen Martine blev gift med gårdejer Niels Peter Laurits Rasmussen.


+


Renskrift af Dannebrogsbrevet:

Dannebrogsmand

Niels Frederik Peter Willumsen

Levnedsbeskrivelse

Født den 15. juni 1862 i Strandhusene i Egebjerg sogn, Odsherred, Holbæk amt, som søn af husmand Willums Peter Frederiksen og Hustru Marie født Nielsen.

Kom i 1870 som vogterdreng til Mads Madsen i Bognæs pr. Vig, hvor jeg blev til min konfirmation i 1876.

Derefter tjente jeg i ca. 6 år hos gårdejer Lars Hansen i Ulstrup pr. Vig.

Fra min 20. til mit 35. år arbejdede jeg hos gårdejer, nuværende direktør for Kreditkassen, Peter Madsen i Eskildstrup pr. Vig, hvorefter jeg den 1. april 1897 ansættes som opsynsmand ved Statens Ejendom i Fællesmosen og Trundholmen i hvilken stilling jeg endnu bestrider.

Fra 1. april har jeg i ”I Henhold til Jordloven” af 4. oktober 1919 fra den nævnte Statsejendom fået overdraget Matr. N. 2b og 14 af Ellinge Lyng i alt ca. 20 tdr. land til selvstændig ejendom.

Fra den 1. november 1922 har jeg været medlem af Højby Sogneråd.

Den 5. november 1886 blev jeg gift med Karen Marie født Hansen, der var født den 4. juni 1850 og døde den 25. april 1923, i hvilket ægteskab, der har været 4 børn, nemlig 3 sønner og 1 datter.

Trundholmen, den 15. maj 1923

Frederik Willumsen


Søg på Odswiki

Antallet af indholdssider på vores lokalhistoriske leksikon, Odsherred Wiki, er nu over 9.000 sider. Der er altså efterhånden gode muligheder for at finde svaret på lige dit spørgsmål om Odsherred her.

Du kan finde artikler på Odsherred Wiki ved at benytte søgefeltet til venstre eller ved at benytte en eller flere af de mere systematiske indgange nedenfor. Få adgang til flere søgemuligheder her.

Odsherred Wiki fra A til Å

A B C D E F G H I JK L M N O P Q R S T U V W 'X Y Z ÆØÅ

Alle Artikler fra A til Å

Andre søgemåder i Odsherred Wiki

Søg på kategori / emne

Se de 10 mest læste artikler

Se seneste 10 artikler

Bliv Wiki-Skribent !

Idéen med OdsWiki, er at gøre det muligt for mange mennesker at dele deres viden om forskellige områder med mange andre. Odsherred Wiki bliver først rigtig god, hvis alle med viden om dele af Odsherreds historie deler den viden med andre her på siden. Vær med til at bidrage ved at blive skribent.

Det bedste ville være, at alle bare kunne gå i gang med at skrive her og nu. Men desværre har også spammere opdaget vores side.

Vi bliver derfor desværre nødt til at bede jer oprette jer som brugere, før I kan gå i gang. I kan blive opretttet som brugere ved at sende en mail til sidens administrator Kim Mariegaard, kma@odsherred.dk.

OdsWiki er beregnet til faktuelle artikler om lokalhistoriske emner. Teksten er altså det primære - mens de uploadede foto's m.m. kun skal illustrere artiklernes tekstindhold. Brug ikke Wiki'en til visning af billeder - til det formål har vi billedgalleriet, billeder.bibod.dk.

Personlige værktøjer