Forside

Fra OdsWiki

Skift til: Navigation, Søgning

Indholdsfortegnelse

Ugens artikel: Sneglerup Mølle

Sneglerup Mølle, Sneglerup Møllevej 2, Sneglerup by, ca. 1920. Møllen er bygget ca. 1880 af gårdejer Ole Nielsen, som boede på matr. nr.10, som senere fik navnet ”Møllegården”. – Fotograf: L. Poulsen.
Sneglerup Mølle, matr. nr. 10 m.fl. - en stor hollandsk vindmølle med et vindfang på 36 alen - blev bygget af Ole Nielsen, Sneglerup omkring 1865. Der var indlagt en 14-16 HK B&W dieselmotor i møllen.

Udover møllen etablerede han Sneglerup Købmandsforretning og Sneglerup Bageri, som han senere overdrog til sønnen Chr. Hansen, og ejede også Karlsbjerggård i Engelstrup.

1910 solgtes jorden fra møllen til Laurits Andersen til gården Møllemark, matr. nr. 10s.

+

1955 om eftermiddagen den 2. august blev en af Odsherreds dekorative møller og en lucernefabrik lagt i aske ved en voldsom brand, hvorfra røgen på et tidspunkt kunne ses over flere sogne, og man anslår skaden mod en kvart million kroner.

Møllen var lige overtaget af sønnen Jørgen Petersen, der i forvejen havde begyndt en moderne lucerne-grønmelsfabrik i to bygninger, som opførtes 1954 og 1955 ved siden af møllen.

Det var dels et tørreri, og dels en lagerbygning. I hjørnet mellem disse to var der en "slagmølle", som blev drevet af en dieselmotor, mens der var elektricitet til andre motorer.

Imidlertid mener man, at ilden er opstået ved selvantændelse i støvkammeret til slagmøllen.

Ilden opstod kl. 18.15, og blev hurtigt opdaget. Den bredte sig imidlertid med eksplosionsagtig hast, og det hele nedbrændte på 30-45 minutter i det hele, der var opført af knas tørt træ, og som øjeblikkeligt forvandledes til et vældigt buldrende bål.

Også nybygningerne nedbrændte, det varede bare et kvarters tid længere.

På et vist tidspunkt havde gnister fra møllen antændt stråtaget til gårdejer Harald Larsens ejendom, men ved hurtig indgriben med våde sække, og den lokale håndsprøjte, lykkedes det at slukke dette, og hindre yderligere antændelse.

Et hønsehus brændte, men hønsene blev uanfægtet gående i den åbne hønsegård lige ved siden af den brændende bygning.

+

Derefter opførtes et motormølleri og lucernemelsfabrik.

1958 den 9. juli brændte lucernemelsfabrikken, da der lød en eksplosion i møllen, og ilden greb fat i blanderen, elevatoren og tagkonstruktionen. Årsagen til eksplosionen var formentlig en sten, eller en anden uvedkommende genstand, har fremkaldt en gnist, der har fået det tørre lucernemel til at eksplodere.

Vig og Asnæs brandvæsen tilkaldtes, men brandbilen fra Asnæs forulykkede undervejs på vejen til Grevinge ud for gartner Nielsen. På grund af en modkørende bil mistede chaufføren, Hans Hansen, herredømmet over den store brandvogn. Den zig-zaggede hen ad vejen og kørte mod en lysmast, så både den og stiveren knækkede, og ved sammenstødet blev understellet på brandvognens forparti ødelagt, og begge forhjul faldt af!

1959 den 30. maj brændte tørreriet, som var i en anden bygning, som blev en del skadet, men var hurtigt i funktion igen.

Møllens senere adresse (2011) er: Sneglerup Møllevej 6, matr. nr. 10ad.
Ole Nielsen.JPG


Mølleejere:

19++-1924: Peter Jensen

1924-1927: Hans Nielsen

1927-1955: Karl Martinus Petersen

1955 den 26. juli-1964: Sønnen Jørgen Clemen Pedersen

1955 er møllen nedbrændt, og derefter opførtes et motormølleri og lucernefabrik.

1964 solgt til Ole og Arne Olsen, som oprettede en gulerodsindustri under navnet "Gulerodscentralen".

1980 virksomheden nedlagt.

1983 møllebygger John Jensen overtog lokalerne og indrettede dem til denne virksomhed.

Se gårdens historie her: Møllegården, Sneglerup.Søg på Odswiki

Antallet af indholdssider på vores lokalhistoriske leksikon, Odsherred Wiki, er nu over 10.000 sider. Der er altså efterhånden gode muligheder for at finde svaret på lige dit spørgsmål om Odsherred her.

Du kan finde artikler på Odsherred Wiki ved at benytte søgefeltet til venstre eller ved at benytte en eller flere af de mere systematiske indgange nedenfor. Få adgang til flere søgemuligheder her.

Odsherred Wiki fra A til Å

A B C D E F G H I JK L M N O P Q R S T U V W 'X Y Z ÆØÅ

Alle Artikler fra A til Å

Andre søgemåder i Odsherred Wiki

Søg på kategori / emne

Se de 10 mest læste artikler

Se seneste 10 artikler

Bliv Wiki-Skribent !

Idéen med OdsWiki, er at gøre det muligt for mange mennesker at dele deres viden om forskellige områder med mange andre. Odsherred Wiki bliver først rigtig god, hvis alle med viden om dele af Odsherreds historie deler den viden med andre her på siden. Vær med til at bidrage ved at blive skribent.

Det bedste ville være, at alle bare kunne gå i gang med at skrive her og nu. Men desværre har også spammere opdaget vores side.

Vi bliver derfor desværre nødt til at bede jer oprette jer som brugere, før I kan gå i gang. I kan blive opretttet som brugere ved at sende en mail til sidens administrator Kim Mariegaard, kma@odsherred.dk.

OdsWiki er beregnet til faktuelle artikler om lokalhistoriske emner. Teksten er altså det primære - mens de uploadede foto's m.m. kun skal illustrere artiklernes tekstindhold. Brug ikke Wiki'en til visning af billeder - til det formål har vi billedgalleriet, billeder.bibod.dk.

Personlige værktøjer