Forside

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning

Ugens Artikel:Engelstrup Mølle

Postkort med fem motiver fra Engelstrup i begyndelsen af 1900-tallet.
Engelstrup Mølle, Engelstrup, Grevinge sogn, matr. nr. 17.

Engelstrup Mølle ligger, ifølge "Lyder Høyers optegnelser", et godt riffelskud øst længere ind i Møllevangen på en lille bakke mellem Engelstrup og Herrestrup, på den alfare vej midt gennem Grevinge sogn.

Hvornår den blev bygget, og hvem de første ejere var, har ikke kunnet findes, men lidt ved vi da:

1664 i martrikelbogen nævnes i Engelstrop: "En vejrmølle, Jens Due tilhørende, værdi 31 rdl., til samme mølle et lident hus".

1668 i samme bog: "En øde vejrmølle, møllerens navn er Ole Svendssøn".

Altså ikke ret meget indtil ritmester Christian Liebman Veegel lod i dens sted bygge en fuldkommen mølle, som han fæstede bort indtil han blev forflyttet som oberstløjtnant og kommandant til Fredericia.

1708 solgte han derfor møllen til Tyge Mortenssøn, som siden afstod den til sin svigersøn, mølleren Søren Olessøn, efter provst Bies enke havde forskudt betalingen af renter på møllen.

Søren Olessøn solgte møllen til provsteenken madam Borch, som døde 1725.

1722 tredie julenat blev møllen hårdt ramt under en storm, så provsteenken måtte opbygge den igen, det kostede 652 rgdl. at bygge den op. Hun døde vist 1729.

1725 inden hun døde, fæstede hun møllen til Hans Rasmussøn på livstid.

1729 blev møllen solgt til Jens Pedersen, Veddinge.

1743 hed ejeren Hans Rasmussen. Han måtte give 32 rgdl., 2 mark og 8 skilling årligt i leje.

1740 solgtes møllen for 800 rgdl. til Torben Olsen, hvis bror bestyrede den.

1745 blev den overtaget af Hans Olessøn.

1746 blev den overtaget af Lübekkeren Claus Maas, som kom fra en Hollandsk mølle i København, og han havde den til sin død 18. april 1753.

1753 blev den overtaget af af Anders Hanssøn fra Frederikssund, som købte den for 800 rgdl.

1754 afstod han den til sin søsters mand, Thomas Rasmussøn fra Vindekilde for samme sum. Han fik 1755 lagt jord til møllen og byggede Møllegården.

Møllerne skiftede derefter hurtigt:

Den næste var Grønborg.

Hans eftermand var Rasmus Pedersen 1760.

1795 døde mølleren Wibæk, og efter ham ejede en Kastrup møllen.

Han rejste derfra omkring 1798, og efter ham kom Lützhøff omkring 1812.

Derefter var det en skovfoged Ritter, der ejede møllen, og efter ham kom kaptajn Jørgensen, der nok ejede den, men ikke beboede den.


Søg på Odsherred Wiki

Antallet af indholdssider på vores lokalhistoriske leksikon, Odsherred Wiki, er nu kommet over 3.500. Der er altså efterhånden gode muligheder for at finde svaret på lige dit spørgsmål om Odsherred her.

Du kan finde artikler på Odsherred Wiki ved at benytte søgefeltet til venstre eller ved at benytte en eller flere af de mere systematiske indgange nedenfor. Få adgang til flere søgemuligheder her.

Odsherred Wiki fra A til Å

A B C D E F G H I JK L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

Alle Artikler fra A til Å

Andre søgemåder i Odsherred Wiki

Søg på kategori / emne

Se de 10 mest læste artikler

Se seneste 10 artikler

Bliv Wiki-Skribent !

Idéen med en wikipedia, er at gøre det muligt for mange mennesker at dele deres viden om forskellige områder med mange andre. Odsherred Wiki bliver først rigtig god, hvis alle med viden om dele af Odsherreds historie deler den viden med andre her på siden. Vær med til at bidrage ved at blive skribent.

Det bedste ville være, at alle bare kunne gå i gang med at skrive her og nu. Men desværre har også spammere opdaget vores side.

Vi bliver derfor desværre nødt til at bede jer oprette jer som brugere, før I kan gå i gang. I kan blive opretttet som brugere ved at sende en mail til sidens administrator Kim Mariegaard, kma@odsherred.dk.

Wikipedia'en er beregnet til faktuelle artikler om lokalhistoriske emner. Teksten er altså det primære - mens de uploadede foto's m.m. kun skal illustrere artiklernes tekstindhold. Brug ikke Wiki'en til visning af billeder - til det formål har vi billedgalleriet, billeder.bibod.dk.